فهرست مطالب [نمايش فهرست]
درمان فيبروم , فيبروم رحم چيست؟ : يكي از توده هاي خوش خيمي كه احتمال بدخيم شدن، بسيار كم است فيبروم است در واقع شايع ترين توموري كه در خانم ها به وجود مي آيد فيبروم است. درباره اين بيماري طبق آمار هاي جهاني كه به دست آمده ميزان ابتلا به اين تومور را در خانم ها از ۲۵ تا ۶۰ درصد گزارش كرده اند. در واقع فيبروم رحم يا تومورخوش خيم عضله ي صاف رحم كه يكي از شايع ترين تومور هاي لگني در نزد بيشتر خانم ها است كه اين تومور در پنجاه درصد زنان و ممكن است كه در سنين باروري بين ۲۵ تا ۴۰ سالگي در افراد ديده شود.
طبق آمار به دست آمده خانم هاي مبتلا به اين توده در كشور ما حدود ۴۰ درصد است يعني ۴۰ درصد از خانم ها فيبروم دارند. اين بيماري به اين شكل است كه در اين بيماري بافت ها و سلول هاي ماهيچه اي كه ديواره رحم را ميسازند، درون ديواره رحم و پيرامون آن غده هاي غير سرطاني مي سازند. تعريف خيلي روشن درباره فيبروم اين كه فيبروم در واقع رشد غيرطبيعي ديواره رحم است. مهم ترين عارضه جدي آن اين است كه اين بيماري ميتواند كه باعث نازايي در بيمار شود. معمولا بيشتر بيماران كه به اين سرطان مبتلا هستند بيماراني هستند كه آن ها نسبت به قد شان افزايش وزن بالايي را دارند و در بيشتر خانم هايي كه بچه دار شده اند درصد ابتلا به بيماري بسيار پايين است.
انواع فيبروم رحم
درباره انواع فيبروم ها بايد بگوييم كه نوع فيبروم ها را معمولا بر اساس محل آن در رحم فرد تقسيم بندي مي شوند. داخل عضله رحم شايع ترين محل وجود آن ها است كه به آن فيبروم اينترامورال مي گويند. نوع ديگر فيبروم ، ساب سروزال است كه به صورت توده ي برجسته اي خارج رحم شكل مي گيرد ؛ و يكي از نادر ترين شكل فيبروم هم زير مخاطي است كه در داخل حفره رحم هستند. همان طور كه گفتيم فيبروم زير مخاطي از همه انواع فيبروم ها نادر تر است كه علائمي كه در فرد بروز مي دهد در صورت دچار شدن به آن اين است كه با دچار شدن به خونريزي شديد قاعدگي و نازايي همراه است.
نوع ديگري از فيبروم هم وجود دارد كه علاوه بر سه نوع فيبروم ذكر شده اين نوع فيبروم كه فيبروم پايه دار ناميده مي شود و در قسمت هاي داخل حفره رحم و بيرون رحم به وجود مي آيد و در واقع از آن جهت پايه دار نام دارد كه محل استقرار آن در رحم طوري است كه به وسيله يك پايه به ديواره رحم متصل شده است.
شايع ترين علامت فيبروم هاي رحمي چيست ؟
فيبروم ها ممكن است كه در بيشتر مواقع در رحم فرد بدون هيچ علامتي وجود داشته باشد البته فيبروم هاي كوچكي كه در رحم و اندازه ي كوچك تر هستند مي توانند بدون علامت باشند و اين نوع توده فقط هنگام انجام سونوگرافي هاي به صورت اتفاقي تشخيص داده مي شوند. درد هاي لگني ، افزايش خونريزي هاي قاعدگي ، درد شديد زمان قاعدگي و تكرر ادرار ( به علت فشار روي مثانه ) و نازايي معمولا عوارضي هستند كه در پنجاه درصد بيماران ديده مي شود.
از آن جايي كه هرچه قدر كه اندازه فيبروم بيمار بزرگ تر باشد كاملا مشخص است كه علائم بيشتري را هم در فرد ايجاد مي كند كه اين علائم معمولا بسته به اينكه در چه قسمتي از رحم بيمار قرار داشته باشد، مي تواند متفاوت باشد. همان طور كه گفتيم خونريزي هاي شديد ماهانه و حتي بين سيكل هاي عادت ماهانه از شايع ترين علامت آن است كه اين علائم ممكن است كه با درد در ناحيه زير شكم و كمر نيز ادامه داشته باشد. همه فيبروم ها معمولاً علت شايعي براي نازايي در افراد نيست و و نازايي فقط در ده درصد موارد ممكن است صورت بگيرد و آن هم در فيبروم هاي بزرگ كه زير مخاطي هستند بسيار ممكن است كه باعث نازايي شوند كه درمان آن ها قبل از حاملگي حتما ضروري است.
جز در مواردي كه تعداد آن ها زياد يا بزرگ بوده باشد و اين فيبروم ها بيشتر فضاي داخل رحم را اشغال كرده باشند در اكثر موارد، باعث سقط جنين هم نمي شوند همان طور كه گفتيم مگر آن اگر فيبروم در بيشتر قسمت سطح خارجي رحم بتواند رشد كند، به اين ترتيب مي تواند كه بر اندام هاي اطراف رحم مثل مثانه ، رود بزرگ و مجاري ادراري فشار زيادي را وارد كند و در راه تخليه اين اندام ها در نتيجه انواع انسداد را ايجاد كند؛ كه در اين حالت ممكن است كه باعث سقط يا زايمان زودرس در فرد شود. اين بيماري نشانه هاي ديگري هم دارد كه در بيشتر اوقات با عوارض آپانديس و كيست اشتباه گرفته مي شود.
كم خوني ، رنگ پريدگي و خستگي زياد در كنار درد هاي شديد در ناحيه شكم ، لگن و مهره هاي تحتاني در بسياري موارد ناشي از فيبروم هاي رحمي است. در صورتي كه اندازه فيبروم ها به قدري بزرگ باشد كه بر روي حالب ها فشار وارد كند مي تواند سبب ورم كليه ها گردد كه اين هم از علل هاي وجود فيبروم است.
درمان قطعي فيبروم هاي رحم
درمان فيبروم رحمي : همان طور كه درباره فيبروم گفتيم توده هاي گوشتي كه در لايه هاي مختلف رحمي يافت مي شوند و اندازه هاي كاملا متفاوتي را دارند ؛ ممكن است كه اين فيبروم ها از دو ميلي متر تا ۱۰ سانتي متر و بزرگ تر باشد و در واقع بايد گفت كه بيشتر فيبروم هاي كه رحم خانم ها به وجود مي آيد در اندازه هاي كوچك بدون علامت هستند و راه كشف اتفاقي آنها فقط با انجام سونوگرافي است گفتيم كه فيبروم هاي كوچك معمولا عارضه خاصي را ندارند و با توجه به بي علامت بودن آن ها، اقدام خاصي هم براي اين فيبروم لازم نيست. تنها نكته مهم اين كه بيمار فقط جهت كنترل سايز فيبروم ها بايد هر سه تا شش ماه يك بار تحت سونوگرافي فرار بگيرد. در صورتي كه بيمار علائمي مثل درد شكم و مشكلات قاعدگي را داشته باشد براي درمان بايد اقدام به درمان جراحي يا درمان طبي كند.
نكته مهم براي درمان در فيبروم هاي بزرگ و علامت دار درمان قطعي اين است كه برداشت فيبروم با جراحي و يا « ميو مكتومي » است كه در آن احتمال عود فيبروم در محل هاي ديگر رحم مدتي پس از جراحي نيز ممكن اسن وجود داشته باشد.