علل بواسير يا هموروئيد در كودكان
عوامل مختلفي ميتوانند باعث ايجاد هموروئيد در كودكان شوند. نشستن كودك روي سطوح سخت يكي از اين عوامل است. اما هموروئيد در كودكان معمولاً به سبب يبوست ايجاد ميشود. رژيم غذايي نامناسب وعدم تحرك ميتواند مدفوع كودك را خشك و سفت كند، بنابراين عبور و دفع آن مشكل شده و عمل اجابت مزاج دشوار ميشود. همانند بزرگسالان، اين مشكل در كودكان باعث ايجاد آسيب در عروق ركتوم و ناحيه مقعد خواهد شد.
علايم بيماري هموروييد در كودكان
بعضي از كودكان، تورم عروق خوني را در داخل و اطراف مقعد و ركتوم تجربه ميكنند. هموروييد اغلب باعث خونريزي حين اجابت مزاج و همچنين خارش، حساسيت و درد در اطراف دريچه مقعد ميشود. يك كودك مبتلا به هموروئيد ممكن است پس از اجابت مزاج در كاغذ توالت خون ببيند. بنابراين اگر فرزندتان از خارش و سوزش در ناحيه مقعد شكايت كند، نبايد هموروئيد را به عنوان يك علت احتمالي ناديده بگيريد.
درمان بواسير يا هموروئيد در كودكان
درمان هموروئيد در كودكان ميتواند يك چالش باشد ، زيرا اكثر داروهاي ضد واريسي و درمانهاي موجود امروزه براي بزرگسالان تهيه شده است. بنابراين طيف گستردهاي از داروهاي درماني هموروئيد براي بزرگسالان در داروخانهها موجود است.
مؤثرترين روش درمان تغيير رژيم غذايي كودك و اصلاح عادات رفتاري و سبك زندگي است. به طور كلي درمانهاي طبيعي امنترين راه براي درمان هموروئيد در كودكان است. يبوست بزرگترين علت هموروئيد در كودكان است، احتمالاً كنترل يبوست مهمترين راه براي جلوگيري از هموروئيد در كودك است.براي جلوگيري از يبوست بايد فيبر كه در سبزيجات موجود است را به رژيم غذايي خود اضافه كنيم همچنين حدودا بايد هشت ليوان مايعات مصرف شود.
به طور كلي درمانهاي طبيعي امنترين راه براي درمان هموروئيد در كودكان است. مؤثرترين روش درمان تغيير رژيم غذايي كودك و اصلاح عادات رفتاري و سبك زندگي است. از آنجا كه يبوست بزرگترين علت هموروئيد در كودكان است، احتمالاً كنترل يبوست مهمترين راه براي جلوگيري از هموروئيد در كودك است. اضافه كردن فيبر و مايعات حدود هشت ليوان روزانه به رژيم غذايي كودك اولين گام براي جلوگيري از يبوست است.
مصرف برخي از نوشيدنيها مانند آبميوه و انواع توتها ، آب نارنگي و آب انار گزينههاي خوبي هستند. يكي از روشهاي اصلاح عادتهاي رفتاري كودك توجه به ورزش و فعاليت بدني منظم كودك است تا به جلوگيري از يبوست و هموروئيد كمك كند. ورزش ميتواند سلامت كلي كودك و همچنين سلامت روده را بهبود بخشد.بهتر است به كودك خود آموزش دهيد تا به محض احساس نياز به دفع مدفوع به دستشويي رود و از به تأخير انداختن عمل اجابت مزاج بپرهيزد. از طرفي او را تشويق كنيد تا زمان كمتري در دستشويي صرف كند و از زور زدن حين اجابت مزاج بپرهيزد.
روشهاي درماني مناسب براي كنترل هموروئيد كودك كه والدين بايد به انها توجه كنند عبارتاند از:
- يكي از راه ها حمام آب گرم نشسته در لگن به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقيقه دو تا سه بار و سپس خشك نمودن محل است.
- همچنين حمام روزانهي كودك با آب گرم و سپس خشك نمودن محل البته بايد توجه كرد كه شستشو محل مقعد با صابون ميتواند هموروئيد را تحريك كند؛ بايد روش روش صحيح خشك نمودن يا تميز كردن مقعد بعد از اجابت مزاج به كودك و استفاده از دستمال مرطوب و نرم به كودكان كاملا اموزش داده شود.
- براي تسكين درد مي توانيد از كمپرس يخ استفاده كنيد.
- مصرف دوز مناسب استامينوفن براي كنترل درد مقعد كودك
- مصرف داروهاي ضد هموروئيد بدون نسخه مخصوص كودك با نظر پزشك
اگر بعد از انجام اين روش ها در عرض دو هفته هموروئيد بهبود نيافت يا خون ريزي شدت يافت حتما بايد به پزشك مراجعه شود در موارد شديد بيماري كه با اين روشها كنترل نميشود، معمولاً جراحي توصيه خواهد شد و از آنجايي كه كودك در سن رشد است، روش باند لاستيكي براي از بين بردن هموروئيد كودك پيشنهاد نخواهد شد.
شدت بيماري هموروييد در كودكان
بيماري بواسير , هموروئيد در كودكان كمتر ديده مي شود اما با وجود اين درصد كم اين بيماري در كودكان مهم است و بايد مورد توجه قرار گيرد و ان را جدي گرفت تا كودك دوباره دچار اين بيماري نشود.